Ogrzewanie węglowe

palniki na olej przepracowany

Ogrzewanie węglowe wydaje się najlepszym rodzajem ogrzewania tych domów, które są domami wielodzietnymi i gospodarowanymi przez młodych facetów. W innych wypadkach mogą się pojawiać trudności z użytkowaniem pieców węglowych. Kupno pieca węglowego zwykle dokonywane jest podczas budowy nowego domu. Dlatego osoba zajmująca się budową nowego domu wybiera do niego taki piec węglowy, który będzie odpowiadał nie tylko potrzebom, ale również możliwościom finansowym konkretnej rodziny. Natomiast montaż pieca węglowego będzie dokonywany przez fachowców, którzy zadbają o to, aby taki piec węglowy zostać podłączony zgodnie ze wszystkimi standardami. Samo obsługiwanie pieca będzie już należało do domowników.


Dobór urządzeń grzewczych

palniki na olej przepracowany

Urządzenia grzewcze są najważniejszymi elementami instalacji ogrzewania. W zależności nie tylko od powierzchni naszych pomieszczeń, ale także od tego, jaka temperatura jest nam potrzebna w danej przestrzeni, specjalista może zalecić zupełnie inne rozwiązanie. Na pewno dobrym pomysłem jest skorzystanie z nagrzewnic, jeśli chcemy szybko uzyskać wyższą temperaturę. Takie rozwiązanie idealnie pasuje do magazynów i innych pomieszczeń, w których konieczne jest tylko okresowe ogrzewanie. Z kolei kotły to o wiele lepsza decyzja w przypadku, gdy potrzebujemy stałego źródła ciepła. W każdym z tych przypadków warto poradzić się fachowca, który pomoże nam wybrać najlepsze rozwiązanie. Takich fachowców znajdziemy na pewno w punktach sprzedaży tego typu urządzeń.


Ogrzewanie tradycyjne - piec węglowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe


Dodane: 16-05-2019 11:43